Jag hinner nog med ett inlägg till!

Du har en vän som har varit sjuk i en vecka, dagen före ni ska ha ett prov så ringer hon dig och frågar om det skett några förändringar i vad ni ska kunna till provet.
Den här tjejen brukar få mycket bättre betyg än dig eftersom hon är väldigt driven och målmedveten, hon vet att det krävs höga betyg för det yrke som hon gärna vill jobba med i framtiden.
Du å andra sidan är väldigt skoltrött, du har ingen aning om vad du ska göra i framtiden men känner ändå att du behöver höja dig i x antal ämnen för att änns ha en chans att fortsätta din utbildning på ett bra ställe.
Du har alltid mått lite dåligt över hur hon alltid lyckas få så bra betyg medans du presterar betydlig sämre.
Talar du om för din vän exakt vad hon behöver kunna då, eller berättar du bara en liten bit?
Följer du den, enligt kristendomen, gyllene regeln.
Eller tänker du att hon säkert inte skulle berätta precis allt för dig utan bara lite kortfattat så att hon haft mer tid att plugga? Hon kanske inte har samma smak på studieteknik som dig, om du säger att hon ska plugga lite på det som står på sida 41 så gör hon inte som du skulle ha gjort. Hon läser inte lite och tror att det duger, utan läser sidan tills hon kan varje ord utan till. Alltså klarar hon sig kanske lika bra om du bara säger att hon ska plugga lite.


 
Den gyllene regeln ifrån bibeln och citatet ifrån George Bernard Shaw som står här nedanför säger emot varandra och jag tycker i alla fall att det kan vara svårt att säga vilket man ska följa.
I stunder som i den lilla texten ovan så vill man ju att folk ska tänka som i den gyllene regeln och ge en all den information och hjälp man behöver.
Men i andra fall så kanske inte det fungerar lika bra.

Säg att du har en kompis, vi kallar honom Carl.
Carl och du har känt varandra sedan ni var små och har under all den tid ni känt varandra sagt att han absolut inte tål sanningen i vissa fall. T.ex. om någon kompis har gjort något som han anser som fel, hans flickvän varit otrogen och liknande saker. Du tycker att det här är dumt, ett sätt att fly ifrån verkligheten. Men eftersom ingenting riktigt dramatiskt har hänt så har du klarat av att följa Carls regler utan problem.
Men sedan så får du se Carls flickvän Emma med en annan kille, du tänker att antingen händer det bara en gång eller så gör hon slut med Carl, du behöver inte bli inblandad. Men sedan så ser du Emma med andra killar flera gånger inom de närmsta två månaderna. Vad ska du då göra?
Ska du låta bli att tala om det för Carl och behöva se honom luras? Eller ska du tala om sanningen för honom trots att han säger att han inte alls tycker om sådan sanning?
Du står nu vid en korsning om måste välja en väg, vilken väg du än väljer så kan det sluta illa både för dig och Carl.
Många skulle nog välja att dölja sanningen här och låta honom få reda på det själv eftersom han under hela er uppväxt berättat för dig att du inte får komma med sådana nyheter till honom.

Vi gör nya val varje dag, de flesta involverar flera människor än bara dig. Hur ska man kunna vara helt säker på att man väljer rätt?

"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. "(Matt. 7:12, Bibel 2000)


"Gör inte mot andra så som du skulle vilja att de gjorde mot dig. Det är inte säkert att de har samma smak." - George Bernard Shaw


Kommentarer
Postat av: David

ja hade sagt att ja hade glömt boken hemma ;)

2008-02-22 @ 07:50:47
URL: http://daros.blogg.se
Postat av: Andrè

Jag älskatr då du kommer med sånna här långa inlägg, mer sånna åt folket!
Skulle va roligt om alla kända bloggarna också kom med lite sånt...för jag visste ju knappt att den här fanns före ja hitta den på blogg.se

men bra inlägg

2008-02-22 @ 09:32:32
Postat av: CAZZIS

Bra skrivet :P

2008-02-22 @ 14:22:45
URL: http://cazzis.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0